LinkedIn is het grootste zakelijke sociale netwerk ter wereld. Waar je vroeger nog een CV moest opsturen, zoeken meer en meer bedrijven op LinkedIn naar nieuw personeel. Het is dus erg belangrijk dat je een goed en compleet profiel hebt, waar je representatief op overkomt. Dan dat je deze als link toevoegt in je sollicitatiemail. In deze blog leggen we uit hoe jij je LinkedIn profiel zo sterk en volledig mogelijk maakt!
Een LinkedIn profiel bestaat uit vijftien onderdelen. Naast vitale punten als ervaring, opleiding en vaardigheden, kan je ook een lijst opgeven van publicaties, awards, patenten, presentaties en longposts. Om deze onderdelen te zien, klik je in de navigatiebalk op profile en vervolgens op edit profile. Je huidige profiel wordt weergegeven en nu kun je alles invullen en bewerken.
De samenvatting op je LinkedIn profiel
Een duidelijke en pakkende samenvatting op je profiel geeft een goede eerste indruk. Steek dus veel tijd in het schrijven van een korte maar krachtige samenvatting waarin je vertelt wie je bent, wat je doet en waar je sterk in bent.
Do: Focus op je professionele ervaring en je kwaliteiten. Ben je actief in een internationale branche of heb je ambitie daarvoor? Schrijf de samenvatting dan in het Engels.
Don’t: Zorg voor een professionele en geen persoonlijke samenvatting. Iets zoals “Mijn naam is Pieter, ik ben 45 jaar oud, vader van 3 kinderen en mijn hobby is modelbouw’’ is niet aangeraden.
Ervaring en vrijwilligerswerk
Waar heb je in het verleden gewerkt en waar werk je nu? Het is niet alleen belangrijk om te vermelden voor zichtbaarheid, je geeft collega’s, werkgevers en connecties ook de mogelijkheid om een aanbeveling te geven die publiekelijk zichtbaar zijn op je profiel. Zulke aanbevelingen zijn van grote waarde als je netwerkt of werkzoekend bent. Ook hier is het belangrijk het professioneel te houden. Mocht je nog geen professionele werkervaring hebben, is het beter dit leeg te houden in plaats van bijbaantjes als vakkenvuller te vermelden. En als je inmiddels al tien jaar afgestudeerd bent, zorg dan dat dit uit je profiel blijkt door hier niet te veel meer de nadruk op te leggen en je studentenbaantjes uit je ervaring te skippen als het niet veel qua ervaring toe te voegen heeft.
Opleiding en certificaten
Het is logisch dat je opleiding en diploma’s vermeldt; het zijn nog steeds een van de punten waar werkgevers naar kijken. Op LinkedIn kan je uitgebreid vermelden welke opleiding je waar en wanneer hebt genoten.
Do: Het vervolgonderwijs is het belangrijkst. Geef ook aan of je je diploma hebt behaald, in welk jaar en hoe lang je over de opleiding hebt gedaan.
Don’t: Bassischool en middelbare school zijn natuurlijk van minder belang.
Je foto’s op je LinkedIn profiel
Een duidelijke foto vergroot je kansen enorm op LinkedIn! Werkgevers en connecties willen vanzelfsprekend een beeld van de persoon met wie ze netwerken. Zorg voor duidelijke foto’s in een professionele setting. Het spreekt voor zich dat sommige vakantie/Facebookfoto’s niet op LinkedIn horen.
Vaardigheden vermelden op je LinkedIn profiel
Welke vaardigheden heb je? Kan je met Office werken en weet je veel over Supply Chain Management? Met de categorie ‘skills’ kan je laten weergeven op welke gebieden jij uitblinkt! Net zoals met je werkervaring kunnen connecties je ‘aanbevelen’ op een bepaalde vaardigheid. Deze aanbevelingen heten ‘endorsements’ en werken als bevestiging dat je de genoemde vaardigheid ook daadwerkelijk bezit.
Tip: wees eerlijk en voeg geen kwaliteiten toe die je niet bezit. Dit kan later voor problemen zorgen.
Professionele projecten
Projecten voor school en werk kunnen weergegeven worden op je profiel. Je kunt ook connecties toevoegen die mee hebben gewerkt aan het project.
Tip: zorg voor relevante projecten die aansluiten op je werk en opleiding. Licht toe met een korte en duidelijke samenvatting.
Een goed en volledig LinkedIn profiel
Bovenstaande onderdelen zijn voor iedereen van belang om een duidelijk en volledig LinkedIn profiel aan te maken. Maar er is meer; het is mogelijk om onder andere patenten, oorkondes en publicaties toe te voegen. Of dat belangrijk is, verschilt per individu.
Een goede basis is het belangrijkst. Voor een goede basis hou je het volgende in de gedachten:
- Focus op je professionele ervaring en niet op het privéleven. Dit is vooral belangrijk in je samenvatting en foto’s.
- Gebruik de Engelse taal als je internationale ervaring hebt of in een internationale setting wilt werken.
- Vul zoveel informatie in onder het kopje ‘opleiding’, maar focus op je specialisatie (vervolgopleidingen)
- Eerlijkheid duurt het langst! Geef alleen informatie op die daadwerkelijk klopt.