De gebruikers van LinkedIn zijn met een percentage van 60 procent het meest geïnteresseerd in branchespecifieke kennis, dit blijkt uit de gegevens van LinkedIn. Op de tweede plek staat het bedrijfsnieuws met 53 procent, gevolgd door 43 procent van de LinkedIn-gebruikers die geïnteresseerd zijn in nieuwe producten en diensten.
Deze drie groepen zijn gebaseerd op kennis en informatie. Om deze reden is het slim om je eigen kennis actief te delen met je connecties op LinkedIn. Zorg ervoor dat het grootste deel van jouw input aansluit op de branche. Kijk ook naar de relevantie van je bericht en of jouw volgers iets kunnen met de informatie die je deelt.
Een sterke LinkedIn-post
Mark ‘Mr LinkedIn’ Williams, de succesvolle Engelse LinkedIn-trainer, heeft in het voorjaar van 2017 onderzoek gedaan naar welk soort posts het meest aanslaan op LinkedIn. Uit dit onderzoek kwamen opvallende resultaten naar voren. Hieronder een aantal tips:
Lange tekstberichten werken het beste.
Let op dat de eerste twee zinnen pakkend zijn. Wanneer dit het geval is wordt de lezer getriggerd om verder te lezen en zullen ze klikken op ‘meer weergeven’ (see more). Voor het algoritme waar LinkedIn gebruik van maakt, is dit een teken dat jij geïnteresseerd bent in dit onderwerp. Veel gebruikers zullen je post kunnen zien, maar het klikken op ‘meer weergeven’ (see more) blijft heel belangrijk.
Maak gebruik van video’s.
En dan met name LinkedIn Native Video, dit is een nieuwe eigenschap op LinkedIn en op dit moment nog maar voor 500 gebruikers beschikbaar. De functie wordt langzaam maar zeker uitgerold over alle gebruikers. Vanaf 2017 zal 74 procent van het internetverkeer middels video’s verlopen. Daarnaast blijkt uit gegevens van LinkedIn dat 59 procent van de werkgevers liever een filmpje kijkt, dan een tekst leest. Er zijn een aantal redenen waarom Native Video effectief is:
- Er zit een emotie in de stem die in een video iets vertelt.
- Het menselijk brein is voorgeprogrammeerd om in eerste instantie een menselijk gezicht te vertrouwen.
- Simpelweg; beweging trekt aandacht.
Wanneer de functie beschikbaar is, zal er een tekentje van een filmcamera zichtbaar worden op je profiel. De camera van je telefoon wordt automatisch geopend wanneer je op dit tekentje klikt. De video’s kunnen maximaal 10 minuten duren, maar het is aanbevolen om de filmpjes tussen 30 seconden en 5 minuten te houden. Gebruik deze functie alleen voor zakelijke content, werkgevers zitten niet te wachten op een compilatie van vakantiefoto’s. Nog een handige tool: na het plaatsen van een video kun je zien hoe vaak de video is bekeken. Ook kun je zien welke functie de persoon vervult en waar hij of zij vandaan komt. Zie hieronder.
Belangrijk: vermijd externe links.
Dit zal geen makkelijke klus zijn, omdat je uiteindelijke doel is om een hoger bezoekersaantal te genereren voor je eigen website. Posts met externe links presteren een stuk slechter dan posts zonder deze links, zo blijkt uit onderzoek van Mark Williams. Net als Facebook, probeert LinkedIn de gebruikers zo veel mogelijk binnenshuis te houden. Dit doen ze door verschillende ingebouwde tools aan te bieden. Wat volgens Williams een goede oplossing is bij het plaatsen van een externe link is; plaats de link niet in het bericht, maar in een reactie eronder.
Blijf zichtbaar door te reageren op de posts van anderen.
Door te reageren op berichten van je connecties, ziet het algoritme dat jij actief bent op LinkedIn. Hierdoor zullen je eigen activiteiten gepusht worden door het algoritme en wordt jouw account vaker zichtbaar.
Lok interactie uit.
Als iemand een bericht liked is dat leuk, maar je weet nooit de werkelijke waarde hiervan. Als iemand in plaats van een like een comment plaatst, heeft dit veel meer diepgang en waarde voor je post. Zorg daarom dat je post opvalt, door bijvoorbeeld gebruik te maken van pakkende steekwoorden of kleuren. En gebruik een afbeelding die niet alles al uitlegt, maar juist een vraag oproept.
Stel vragen in je posts.
Door het stellen van vragen lok je ook interactie uit. Wanneer gebruikers een vraag zien, gaan ze daar automatisch over nadenken. Als ze een antwoord hebben, zijn ze sneller geneigd om ook daadwerkelijk een reactie te plaatsen. Het kan een algemene vraag zijn, maar ook bijvoorbeeld een oproep naar hulp of informatie. Zoals hieronder te zien is.
Kies opvallende onderwerpen.
Onderwerpen die aanspreken of geschikt zijn voor discussies krijgen meer reacties dan posts met alleen informatie dat wordt overgebracht.
Benoem relevante personen.
Je kunt in een post connecties ‘taggen’ via een @mention. Je connecties krijgen hier een melding van. Waarop zij vervolgens weer kunnen reageren als zij dit interessant vinden. Als dit gebeurt zal de post ook te zien zijn in het netwerk van die desbetreffende connectie.
Vertel iets unieks of een persoonlijke ervaring.
Omdat dit soort verhalen niet vaker gezien worden, is zo’n post onbewust aantrekkelijker om naar te kijken dan een gewone post. Schrijf daarom iets persoonlijks of deel (bescheiden) je mening.
Wees oplettend.
Vanaf de zomer van 2017 kun je de statusweergave van je contacten zien. In de chat kun je door middel van een groen bolletje zien of je connectie online is, ook kun je zien wanneer iemand voor het laatst online is geweest. Gebruik deze informatie om snel de interactie op gang te brengen en begin een gesprek.
Post artikelen op je LinkedIn.
In 2013 startte LinkedIn met het plaatsen van artikelen van bekende ‘influencers’, zoals bijvoorbeeld Richard Branson. Sinds 2015 heeft iedereen de kans om influencer te zijn via LinkedIn. Dit kun je doen door eigen content te plaatsen op het blogplatform van LinkedIn.
Dit blogplatform is zeer makkelijk in gebruik. Als je nog geen blogs schrijft of eigen content maakt, is dit de perfecte manier om hiermee te starten. Je kunt je blogs aantrekkelijk maken door te experimenteren met de opmaak en iets extra’s toe te voegen, zoals een filmpje, een afbeelding of een citaat.
Schrijf je al wel blogs, dan kan je deze natuurlijk ook op je LinkedIn-profiel publiceren. Dit laat zien dat jij actief bent en daarbij wordt je zichtbaarheid op LinkedIn vergroot. Door middel van blogs en andere content wordt je profiel steeds professioneler, je connecties kunnen zien dat je kennis in huis hebt. En, zoals al eerder aangegeven, de lezer blijft zo op het platform LinkedIn en daar houdt het algoritme van.
Zorg wel dat Google eerst je eigen blog heeft geïndexeerd en plaats daarna pas je blog op je LinkedIn-pagina inclusief link daar de originele blogpost. Op deze manier voorkom je dat zoekers via Google naar je post op LinkedIn gaan in plaats van naar je originele blogpost. Als je dit niet erg vindt, kun je de blog wel gelijk publiceren op LinkedIn.
Meer weten? Zie ook de 7 richtlijnen voor een goede post op Social Media.